BLEFARITIS: ZAKAJ JE NEGA TREPALNIC ZELO POMEMBNA?

Zasledili smo, da ima veliko žensk še vedno napačna prepričanja glede podaljševanja trepalnic, ne glede na to, da so že toliko let na tržišču in se veliko govori in ve o njih. Tako kot povsod velja, da je storitev različna glede na to, kdo jo izvaja in kakšni materiali so uporabljeni. Še vedno je veliko punc, ki niso opravile ustreznega izobraževanja ali pa enostavno nimajo dovolj izkušenj, da bi lahko brezhibno opravljale delo stilistke za podaljševanje trepalnic. Zato imajo na žalost nekatere ženske, slabe izkušnje in posledično negativno mnenje oz. nerealno predstavo o postopku in končnem izgledu. Glede na odzive na to temo, ki smo jih dobili na Facebook-u, bi radi z vami razbili nekaj mitov o podaljševanju trepalnic. Danes imamo na sporedu naslednjo temo:

 … bila sem uporabnica podaljšanih trepalnic, vendar sem dobila blefaritis in odnehala …

Blefaritis ali vnetje trepalnic se kaže kot prhljaj oz. zaspančki okrog trepalnic in ob kotičkih očes. Opazimo ga lahko, saj velikokrat sta njegova posledica srbečica, pordela koža, občutek tujka v očesu, itd. Lahko opazimo tudi razliko pri rasti trepalnic, saj ne rastejo več naravnost ampak vsaka v svojo smer.

Tudi ponavljajoč ječmen ali skorjaste obloge na koncu vek so lahko znak blefaritisa. Povzroča ga okužba s pršico demodex kadar se prekomerno namnoži, saj je naravno prisotna na koži. Na rast pršice lahko vplivajo različni dejavniki (stres, hrana, tip kože, prekomerna izpostavljenost soncu…).Pri podaljšanih trepalnicah je redno čiščenje področja okrog oči ključnega pomena, med drugim ravno zato, da se pršica ne namnoži. Podaljšane trepalnice zahtevajo nekaj več nege, saj se v njih lahko zaplete več prahu, umazanije in drugih nečistoč (ostanki ličil, itd.). Vendar pozor, za čiščenje samo voda ni dovolj! Potrebno je dobro očistiti to področje in ga razmastiti, zato je potrebno uporabiti čistilno sredstvo, ki je kompatibilno s trepalnicami. Čiščenje in nega sta torej zelo pomembni, tudi če ne uporabljate ličil.

 

V kolikor imate težavo z blefaritisom, bo potrebno odstraniti podaljške in obiskati zdravnika, ki predpiše antibiotično mazilo ali kapljice. Zdravljenje je obvezno, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči odpadanje trepalnic, saj trajno poškoduje folikel, posledica tega je pa ta, da trepalnica ne zraste več. Ko se stanje izboljša in blefatitis popolnoma izgine, (tipično približno en mesec po začetku zdravljenja) lahko spet pričnemo z uporabo podaljšanih trepalnic. Z redno in pravilno nego se torej lahko izognemo taki in podobnim nevšečnostim.

Deli: